De jubileumcommissie van de Krutjesrapers is al maanden bezig met de voorbereidingen van hun 66-jarig (6x 11) jubileumfeest op 8 februari 2025. En dat is wel nodig ook, want het wordt niet zomaar een feestje.

Dus noteer maar gauw in de agenda, is het advies van de commissie, want er wordt enorm uitgepakt. Onder voorzitterschap van Pieter Melisse komen Freddie Louwers, Silvia van Lier, Edwin Sanders en Flip Spooren twee- tot driewekelijks bij elkaar om de plannen hiervoor verder uit te werken.

Een hele dag feest
Het middagprogramma is voor genodigden; mensen die in de laatste 66 jaar veel betekend hebben voor de Krutjesrapers. Er wordt dan teruggekeken op 66 jaar lief en leut, maar de nadruk ligt op de laatste 11 jaar. De inhoud blijft nog even een verrassing, maar in komende edities van deze krant zal er steeds een tipje van de sluier worden opgelicht. Het avondprogramma is toegankelijk voor iedereen die een kaartje heeft weten te bemachtigen. Die gaan in november tegelijk met de kaartjes voor de zittingsavonden in de verkoop. Het is raadzaam om er dan snel bij te zijn, want vol = vol. Het avondprogramma wordt, om met de woorden van Pieter Melisse te spreken ‘een echte verwenavond’. Wat dat inhoudt blijft nog wat mysterieus, maar klinkt al heel goed. Het wordt in ieder geval een avond die niet te vergelijken is met een normale zittingsavond, en waar je achteraf van zult zeggen: ‘ik was erbij die avond’. De Krutjesrapers hebben er 11 jaar voor gespaard, dus dan kan er ook flink worden uitgepakt.

Jubileumboek
Naast de feestdag zal er ook weer een jubileumboek verschijnen, evenals 22 jaar geleden. Twee leden van de jubileumcommissie zijn daar, samen met enkele andere vrijwilligers, vooral druk mee. Omdat de eerste 44 jaar al in het vorige boek beschreven zijn, zal de nadruk op de laatste 22 jaar liggen; de periode daarvoor wordt slechts kort behandeld. Dat betekent o.a. dat er 40.000 foto’s doorgeploegd moeten worden. De verhalen zijn daarbij leidend, waarbij passende foto’s worden gezocht. Het boek zal rond de jubileumdatum uitkomen, maar na de zomer kan er al op ingeschreven worden.

Gedenkteken
In 2014, bij het 55-jarig jubileum, is het beeldje ‘De Prins van Krutjesgat’ door de Krutjesrapers aan Son en Breugel aangeboden: een beeldje van Prins Carnaval, die met de ene hand de carnavalsgroet brengt en in de andere hand de sleutel van het dorp heeft. Zijn voet staat uiteraard op een krutje. Het is al 11 jaar een geliefd beeldje in het dorp. Ook bij het jubileum van volgend jaar zal er een blijvende herinnering worden aangeboden, maar wat dat is blijft nog een verrassing.

Er staat dus veel op het programma, maar veel blijft nog in nevelen gehuld, niet voor de commissie, wel voor ons. Hou daarom vooral komende edities van deze krant in de gaten, want stukje bij beetje zal het programma hier bekend worden gemaakt. Wordt vervolgd dus…

Redactie: Mooi Son en Breugel,  Marc van Beek