Activiteiten

Carnavalsvereniging De Krutjesrapers organiseert verschillende activiteiten in Son en Breugel.

11-11 Bal
In Krutjesgat is het 11-11 bal de start van een nieuw carnavalsseizoen. Op het 11-11 bal wordt onze nieuwe Prins en het motto bekend gemaakt maar nemen we ook afscheid van de huidige prins.

Champagne drinken bij Café de Zwaan
Samen proosten op carnaval met familie en vrienden van de Prins.

Diner Carnavalesk
Vijf gangen carnavalesk diner met bediening van de Raad van 11 en bestuur. Tijdens het diner zijn er verrassende optredens. Sinds 2008 en dit jaar voor de laatste keer i.v.m. sluiten van La Sonnerie.

Carnavalskrant ’t Krutje
Ieder jaar geeft CV de Krutjesrapers de “carnavalskrant” uit. Dit is ondertussen een glossy magazine met alle informatie over carnaval, achtergrond informatie, bijzondere artikelen en presentatie van alle aan carnaval verbonden activiteiten.

Carnavals mis en Koffietafel
De carnaval mis in Son en Breugel markeert het begin van het carnavalsseizoen. De dienst in de Sint-Genovevakerk, wordt geleid door diaken Wichard Cooijmans en combineert plechtige momenten van gebed met humor en knipogen, passend bij de carnavalstraditie. Tijdens de opvolgende koffietafel worden de eerste onderscheidingen voor dit jaar uitgereikt door onze Prins.

Prinsenreceptie
Ieder jaar krijgt de nieuwe Prins een receptie aangeboden waar vrienden, kennissen, familie, clubs en carnavalsverenigingen hem of haar komen feliciteren.

Zittingsavonden
Sinds 1981 zijn de Zittingsavonden een onmisbaar onderdeel van het carnavalsprogramma van carnavalsvereniging De Krutjesrapers. In 2023 vierden we met trots de 41e editie. Het doel? Lokale talenten een professioneel podium bieden en hen laten schitteren voor een publiek van maar liefst 3500 mensen, verdeeld over 4 avonden en 1 seniorenmiddag.

Creascholendag
De Creascholendag is een activiteit voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen in Son en Breugel. Gewoonlijk vindt deze dag plaats op de dinsdag voorafgaand aan carnaval. In groepjes van vier kinderen krijgt iedereen een houten plaat om deze op een carnavaleske wijze te beschilderen.

Berkenstaete
Het woon-zorgcomplex Berkenstaete in Son en Breugel viert carnaval als een feest van samenhorigheid en verbroedering. Verschillende verenigingen zorgen ervoor dat iedereen kan genieten van het feest.

Scholenbezoek  
Op de vrijdag begint carnaval in Son en Breugel met het traditionele scholenbezoek. De scholen worden bezocht door de prins, de dansgarde, de Raad van Elf, het bestuur van De Krutjesrapers, De Bloaskaken, de jeugdprins en jeugdprinses van de dommelsoppers.

Krutje onder de riem
CV de Krutjesrapers gaat samen met een aantal mede dorpsbewoners in Son en Breugel op bezoek bij mensen die een hart onder de riem verdienen. Wij noemen dat “Krutje onder de riem”.

Sleuteloverdracht
Op carnavalszaterdag om klokslag 15:00u komt Son en Breugel tot leven met de jaarlijkse sleuteloverdracht. Een traditie die teruggaat naar de tijd van burgemeester Willem Urlings (1991) en sindsdien consequent wordt voortgezet door Joep Baartmans en van 2003 tot 2022 met Hans Gaillard, dit jaar staat onze nieuwe burgemeester Suzanne Otters-Bruijnen aan het roer.

Optocht
De optocht wordt traditioneel gehouden op de zondagmiddag van carnaval. Het thema van de optocht is steevast het motto van de prins in dat jaar.

Boerenbruiloft
Tussen 1987 en 2016 was de Boerenbruiloft een geliefde traditie in Son en Breugel. Twee prachtige bruiloften werden georganiseerd op de dinsdag tijdens carnaval. In 2018 kreeg deze mooie traditie frisse herstart. Een enthousiaste commissie in Breugel nam het initiatief. Wat ditmaal anders is, is dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen Son en Breugel. In plaats daarvan wordt een bestaand echtpaar uit het hele dorp gekozen.

Goederen en dienstenveiling
Al vijf en twintig jaar wordt de veiling georganiseerd door CV de Krutjesrapers, Jongerensociëteit Oase en voetbalvereniging SBC. Het doel is om goederen en diensten van ondernemers te veilen waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan de jeugd van de drie organiserende verenigingen.

Dit zijn enkele van de activiteiten die door CV de Krutjesrapers worden georganiseerd, maar er kunnen nog andere evenementen en initiatieven zijn afhankelijk van het jaar en de omstandigheden.

Kies in het menu de activiteit van uw keuze voor meer informatie. Zie ook onze agenda voor de juiste data.