Medeoprichter van De Dommelsoppers
Jan raakte al vroeg betrokken bij het carnaval in Son en Breugel. Net als veel van zijn leeftijdsgenoten kwam hij regelmatig in jongerencentrum Oase, waar allerlei activiteiten voor werkende jongeren werden georganiseerd. Toen hij 19 was, vond hij dat het tijd was voor een carnavalsvereniging speciaal voor jongeren: De Dommelsoppers. Samen met een groep jongeren richtte hij de vereniging in 1973 op. Hier ontmoette hij ook zijn vrouw Alda, die later trainster werd van de dansmarietjes.
Meteen in de Raad van 11
In 1980 werd Jan door een vriend gevraagd om zich bij De Krutjesrapers aan te sluiten, terwijl hij actief bleef bij De Dommelsoppers. Deze dubbele betrokkenheid droeg alleen maar bij aan de samenwerking tussen beide verenigingen. Jan werd als jongste lid opgenomen in de Raad van 11. De oudere leden hadden aanvankelijk moeite met het idee om samen met zo’n jongeling het glas te heffen, maar dat bezwaar verdween snel. “Als lid van de Raad van 11 was je destijds overal voor inzetbaar”, vertelt Jan. “Of het nu ging om het bouwen van een wagen of helpen in de tent, het hoorde er allemaal bij.”
Voorzitter van de Dansbond
In 1990 werd Jan voorzitter van de dansbond, waar alle dansgroepen in Nederland, waaronder De Dommelsoppers, bij aangesloten waren. Dit bracht veel werk met zich mee, zoals het organiseren en leiden van danstoernooien. In 1991 leidde dit ertoe dat de Europese danskampioenschappen in Son werden gehouden. Het vele werk kon Jan niet combineren met zijn activiteiten voor De Krutjesrapers, waardoor hij in 1990 stopte bij de vereniging. Acht jaar later, na het overdragen van zijn voorzitterschap, werd hij echter snel teruggevraagd en werd hij adjudant van de Prins – een rol die hem op het lijf geschreven was.
De Adjudant die geen bier dronk
Als adjudant was Jan verantwoordelijk voor het begeleiden van de Prins, ervoor zorgend dat deze wist wat er van hem werd verwacht. Bij twijfel fluisterde Jan de juiste informatie in. “Zo heeft de Prins altijd een leuke carnaval waar hij met plezier op terug kan kijken,” legt Jan uit. De adjudant is de steun en toeverlaat van de Prins, zorgt dat hij geen misstappen begaat en kiest mee bij de benoeming van de nieuwe Prins. Jan, die zelf geen alcohol drinkt, hield een streng oog op de Prins, zodat het niet te bont werd. Als Jan zei dat het laatste glaasje was ingeschonken, wist de Prins dat het tijd was om te stoppen. Jan heeft nooit de ambitie gehad om zelf Prins te worden. De rol van adjudant, waarbij hij alles meemaakte zonder in de spotlights te staan, vond hij ideaal. Daarnaast was hij ook bestuurslid.
Actief voor de jeugd
Tegenwoordig is Jan nog steeds actief bij De Krutjesrapers als presentator van de Creadag voor alle kinderen van Krutjesgat die in de bovenbouw van de basisschool zitten. Zo’n 750 kinderen komen dan naar de carnavalstent, waar ze voor de Prins een prachtig schilderij maken. De mooiste schilderijen worden tentoongesteld tijdens de optocht of bij winkeliers in het dorp.
Erkenning voor zijn inzet
In zijn woonkamer prijkt de Sonse Bok, die hij in 2013 ontving voor zijn jarenlange inzet voor De Krutjesrapers. Ook werd hij tot erelid benoemd. Eigenlijk had hij graag nog een paar jaar door willen gaan als adjudant, maar dat bleek toen niet mogelijk.
Desondanks kijkt Jan met voldoening terug op zijn tijd bij De Krutjesrapers, die veel voor hem heeft betekend.